Ποιοι άνθρωποι μας έχουν ανάγκη;

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Τέτοιες είναι διάφοροι τύποι λευχαιμιών, λεμφωμάτων, η απλαστική αναιμία, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικά νοσήματα, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο και λίγα κύτταρα.

Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή, χρειαζόμαστε πολλούς για να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Η συμβατότητα δύο ανθρώπων είναι δύσκολη και σπάνια, γι΄ αυτό είναι πολύτιμη.

Γι’ αυτό κάνε κάτι μοναδικό σήμερα. Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών !!

Όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα !!

 

Ποιός μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών

  • Εθελοντής δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε  που είναι 18 -45 χρόνων  και δεν έχει  κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα όπως μεταδοτικά νοσήματα, κακοήθειες ή καρδιοπάθειες. Η εγγραφή ως εθελοντής δότης είναι καθαρά εθελοντική και αλτρουιστική πράξη και ο δότης έχει το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη.

Ο δότης είναι απόλυτα ασφαλής και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Δώσε ελπίδα, δώσε ζωή